Санација гимназије – јавна набавка у току

Радови на санацији последица пожара који се почетком године догодио у Првој крагујевачкој гимназији, почеће након спровођења поступка јавне набавке, који би ускоро требало да буде завршен.

Вредност радова, према пројектној документацији, процењена је на око 22 милиона динара.

Новац су обезбедили Министарство просвете, науке и технолошког развоја и град Крагујевац, а део средстава донирала су правна и физичка лица.

У пожару који се у ноћи између 3. и 4. јануара догодио у Првој крагујевачкој гимназији изгореле су четири канцеларије и једна учионица.

Захваљујући брзој реакцији Ватрогасно-спасилачке бригаде спречено је ширење ватрене стихије на друге делове школе, а уз помоћ бивших и садашњих ученика и професора, као и градских комуналних предузећа, просторије захваћене пожаром су рашчишћење и доведене у пристојно стање.

Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије, наводи даје поступак јавне набавке у току: „одмах по догађају су, после рашчишћавања, и припреме школе за одвијање наставе, кренуле активности око израде пројеката и прилагођавања оних наших постојећих пројеката новонаталој ситуацији.

Поступак није био баш једноставан како сам рецимо ја очекивала, тако да прво смо завршили то са пројектима, онда је уследио у сектору за инвестиције поступак одобравања пројекта.

Средства су, оно што је набитније одобрена, тако да уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, града Крагујевца и оних донација које смо ми прихватили пришли смо изради тендерске документације тако да је тај поступак у току и по завршеном тенреду надам се да ћемо убрзано кренути са радовима.“

Вредност радова, према пројектној документацији, процењена је на око 22 милиона динара.

Новац су обезбедили Министарство просвете, науке и технолошког развоја и град Крагујевац, а део средстава потиче из донација правних и физичких лица.

„Оно што је јако битно за нас као школу је да се настава редовно одвија и не само настава него и све остале наставне активности, односно сва такмичења, Фестивал науке, Позоришни сусрети ученика гимназија Србије, тако да заиста ту немамо проблема па се надам када се заврши овај тендер да ћемо током лета све радове и завршити“, наводи Славица Марковић.

Духовна штета коју је ватрена стихија нанела Првој крагујевачкој гимназији никада неће моћи да буде надокађена.

У пожару су изгореле вредне књиге, слике и намештај с краја 19 века.

Прва крагујевачка гимназија је школа од националног значаја и под заштитом је државе као споменик културе првог степена. Ове године прославља 185 година постојања.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *