Сектор осигурања бележи раст

Друштва за осигурање у прва три тромесечја ове године постигла су резултате који су у неким сегментима најбољи за последњих 10 година,

али се закони морају поштовати и порез на добит плаћати у Србији, изјавила је у Аранђеловцу гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић на 5. српским данима осигурања „Времена се мањају“.

За прва три тромесечја ове године остварен је позитиван привремени нето резултат у износу од 6,7 милијарди динара.

Друштва за осигурање и реосигурање очувала су вредност инвестиционог портфолија и обезбедила средства техничкких резерви за извршавање обавеза по основу уговора о осигурању.

Укупна премија је ове године повећана за 9,7 одсто, на 88,6 милијарди динара, при чему је ова стопа раста виша од просечне стопе раста за исти период у претходних 19 година.

У посматраном периоду билансна сума сектора осигурања повећана за 6,7 одсто, капитал је повећан за 4,9 процената, а техничке резерве веће су за 6,3 одсто.

Председница Управног одбора Удружења осигуравача Србије Ивана Соковић каже да је тржиште осигурања стабилно и у плусу, а да су резултати ове године изнад очекиваних, јер је премија осигурања порасла за 10 одсто за првих девет месеци.

Удружење осигуравача Србије, у сарадњи са МУП-ом, припрема измене Закона о безбедности саобраћаја као и да ради на променама Закона о спречавају прања новаца, а да се разматра и могућност повезивања приватног и државног здравственог система.

Помоћник министра финансија Огњен Поповић рекао је да је Министарство веома задовољно што је заједно са НБС и дугим иснтитуцијама успело да очува привреду и омогући тржишту осигрурања да напредује.

Директор Поште Србије Зоран Ђорђевић највио је ширење мреже пошта у Србији и подсетио да ће та чињеница и дигитализација Поште омогућити осигуравачима да лакше допру до корисника.

Највећи регионални скуп из области осигурања „Српски дани осигурања“ одржава се и сутра у Аранђеловцу, уз учешће представника релевантних министарстава, Народне банке Србије, осигуравајућих компанија и стручњака из области осигурања.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.