Синдикат најављује потпуну обуставу рада у компанији „Фијат пластик“

У компанији „Фијат пластик“ у Крагујевцу, већ дуже време, односно од 12. јануара, је на снази једносатна обустава рада као штрајк упозорења.

У Самосталном синдикату ове компаније траже да се запосленима врате примања која су имали до јануара ове године и регрес који је био по Правилнику о раду, а који је компанија једнострано променила о чему није обавестила репрезентативни синдикат.

Тврде да од својих захтева неће одустати и најављују да ће у борби за своја права исцрпети сва правна и синдикална средства, што ће, према речима Зорана Миљковића, председника Штрајкачког одбора и потпредседника Самосталног синдиката у компанији, уколико се не договоре, резултирати и потпуном обуставом рада.

Самостални синдикат компаније „Фијат пластик“ твди да ово предузеће покушава да искористи тренутну епидемиолошку ситуацију, како би оправдало смањење зарада радника, наводним губицима услед смањења обима производње.

Од 12. јануара је на снази једносатна обустава рада, а синдикалци кажу да се због тога не произведе по 30 браника дневно за „500Л“.

Одбијају да потпишу Колективни уговор, јер кажу да садржи одредбе којима се радници одричу загарантованог права на штрајк.

Тражимо да нам се врате примања која смо имали до јануара ове године и регрес који је био по Правилнику о раду, који је компанија једнострано променила, а о чему није обавестила репрезентативни синдикат, рекао је Зоран Миљковић потпредседник Самосталног синдиката у тој фабрици.

У Самосталном синдикату комапније „Фијат пластик“ кажу да су од послодавца добили позив за преговоре који је заказан за петак, 29. јануар и додају да ће од исхода тог преговора зависити да ли ће чланови ове синдикалне организације потпуно обуставити рад.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *