Слаба продаја дрва, угља и пелета на стовариштима

На стовариштима огрева у околини Крагујевца понуда је добра, али купаца за дрва, угаљ и пелет који се до ове године највише куповао још увек нема.

Метар струганих и цепаних дрва кошта 6.800 динара, што у крајњој рачуници за минимум од 15 метара, купце кошта преко хиљаду евра за целу грејну сезону.

Најјефтинији угаљ Костолац кошта 8.200 динара по тони, док је руски стигао до цене од 23 хиљаде за тону.

Код уличних продаваца дрва се такође слабо продају, иако су тамо цене ниже, односно крећу се око 45 евра за метар.

На стовариштима у околини Крагујевца набављене су залихе огрева, чак су и улични продавци на неколико локација на улазу у град паркирали своју понуду, али заједнички именитељ трговаца ове врсте робе је да се скоро и не продаје.

Нестругана дрва на стоваришту коштају 6.200 динара за метар, док се 800 динара више плаћају нацепана и стругана.

То је опет висока цена коју очигледно до последњег тренутка не могу да испрате грађани који се греју овим енергентом, јер за 15 метара дрва треба издвојити 105 хиљада динара.

Пелет кошта 25 хиљада динара по тони, док угаљ може да се купи по цени од 8 до 23 хиљаде динара.

Пандемија коронавируса појавила се на крају прошле зиме,па су се стоваришта огрева суочила са проблемом, односно радили су према потреби, дежурствима због грађана којима је недостајао огрев.

Продавци огрева кажу да им је битно да сачувају возаче, јер и поред помоћи државе веома је тешко задржати професионалне возаче.

Прошла зима је била блага, па се и куповина огрева, на основу прошлогодишењг искуства, одлаже до последњег тренутка, не би ли се уштедело.

Најисплативији начин грејања и даље су гас, даљинско грејање или струја, јер када се израчунају месечна и годишња издвајања за огрев, они „прођу“ са истим или сличним трошком као и људи који се греју на дрва, угаљ или пелет.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.