Социјални програм за раднике Фијата

Ниједан радник Фијатове фабрике у Крагујевцу неће добити отказ, а онима који желе да напусте посао биће понуђен социјални програм, договорено је на данашњем састанку представника запослених у Фијату и Владе Србије.

Радницима је поручено да до социјалног програма, који ће бити завршен до краја месеца, не прихватају тренутну понуду менаџмента фабрике и не потписују ништа.

Запослени у Фијату ће до тада прекинути окупљања, али ће њихов евентуални наставак зависити од даљег развоја ситуације.

Запослени у крагујевачком Фијату имају два захтева – да се онима који желе да остану у фабрици до почетка производње новог електричног модела аутомобила обезбеде месечна примања у износу од 65%, а онима који желе да напусте посао адекватан социјални програм.

Сматрају да свако од њих има право да самостално донесе одлуку о прихватању или одбијању понуде за рад у иностранству, а не да то чини под притиском менаџмента.

Радници Фијата, који су у Београд на састанак са представницима Владе Србије отишли уз посредовање градоначелника Крагујевца Николе Дашића, задовољни су исходом разговора.

Од државе су, кажу, добили уверавања, да ће учинити све да им помогне.

Градоначелник Никола Дашић је након састанка поручио да ова држава не затвара фабрике, већ их отвара и додао да о томе сведоче подаци Националне службе за запошљавање који показују да је Крагујевац други град у Србији по смањењу броја незапослених.

“Стелантис, односно Фијат се не затвара и радници неће добити отказ. То није тачно, нити је законски могуће.

То није интерес ни послодавца, имајући у виду колико кошта обука једног запосленог у аутоиндустрији.

Нови електрични модел у Крагујевцу управо гарантује будућност и то је једина истина“, нагласио је Дашић.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.