Свака трећа особа у Србији је пушач

По календару јавног здравља, у Србији се сваког 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима.

Због епидемиолошке ситуације ове године, многобројне активности са суграђанима у оквиру Саветовалишта за одвикавање од пушења су изостале.

Предавања на тему дуванског дима, рад у заједници и тестирања оних пушача који желе да сазнају у којој су никотинској зависности: ниској, средњој или виској, обављаће се чим епидемијска ситуација то дозволи.

Дувански дим је познат као изазивач многих болести и потешкоћа у нормалном фукционисању људског организма. Од овог узрочника најчешће страдају респираторни органи, а јављају се и обољења другог типа.

После кардиоваскуларних болести пушење представља фактор ризика број 2.

Саветовалиште за одвикавање од пушења Института за јавно здравље Крагујевац у раду са корисницима, поред упознавања пушача о штетности дуванског дима, спроводи и петодневне детоксикационе програме. На овај начин помаже се пушачима да што лакше престану са конзумирањем цигарета.

Према резултатима последњег национланог истраживање спроведеног на територији Србије, свака трећа одрасла особа конзумент је дуванских производа.

У популацији мушкараца тај проценат незнатно је већи у односу на жене. Преваленција конзумирања дуванских производа на територији Шумадије је око 24 %.

Према научним истраживањима, тек након 7 до 10 година од престанка пушења може се рећи да су плућа прочишћена од дуванског дима и да се организам опоравио.

Извештава Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.