Свечаном академијом Институт за информационе технологије обележио пет година успешног рада

Свечаном академијом, Институт за информационе технологије Крагујевац је обележио пет година успешног рада.

У последњих годину дана Институт је реорганизован формирањем пет научноистраживачких центара, чиме је успостављена интензивнија сарадња различитих истраживачких група.

У Институту за информационе технологије данас ради више од 75 младих научника, од чега 25% њих има звање изврсни истраживачи, а објављено је више од 200 научних публикација.

Започет је поступак реакредитације Института са циљем да се задржи и унапреди статус ова научноистраживачке установе.  

Институт за информационе технологије је основан 2019. године одлуком Владе Републике Србије.

Државни је научни институт и последња чланица Универзитета у Крагујевцу.

Оснивањем института, у саставу Универзитета у Крагујевцу, направљен је институционални оквир за научнике у области техничко-технолошких, природно-математичких и друштвено-хуманистичких наука, којима је пружена шанса да се у својој земљи баве истраживањима, пратећи светске трендове у областима својих интересовања.

Завршетак радова на изградњи и опремању Центара изврсности у оквиру кога ће Институт радити, омогућиће убрзани развој и остваривање још бољих научних резултата, што ће Институт за информационе технологије позиционирати као један од најзначајнијих у овом делу Србије.

Конституисање мултидисциплинарног научноистраживачког института из области информационих технологија омогућио је значајно повећање обима и квалитета научноистраживачког рада, као и развој и примену информационих технологија у сфери биомедицине, биоинжењеринга и биоинформатике.

Рад Института за информационе технологије је од изузетног значаја, јер је Крагујевац данас ИТ центар Србије.

У Крагујевцу се налази секундарни Државни дата центар, а постављен је и камен темељац за изградњу Иновационог дистрикта.

Зато град подржава увећање високообразовног кадра за ИТ који је брзорастући и један од најважнијих сегмената Србије данас и у науци, али и у привреди.

Сарадња са партнерима из привреде створила је могућност за развој лабораторије за контролу квалитета вина, али и издавање сертификата о енергетским својствима објеката.

Очекивања су да Институт за информационе технологије буде један од стубова развоја науке на Универзитету у Крагујевцу.  

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *