Традиционално посуђе у Народном музеју

У Галерији Народног музеја у Крагујевцу отворена је изложба под називом “Трпезно посуђе у свакодневном животу и обредна пракса”, ауторке Наташе Николић, музејског саветника етнолога. Изложба ће трајати до 20. децембра.

Дуготрајна производња и истанчана вештина, велика разноврсност производа, широка примена и значај који су предмети од керамике имали у свакодневном и сакралном животу, чини их веома битним делом културног наслеђа.

У оквиру Збирке покућства ово културно наслеђе баштини се и у Народном музеју Крагујевац.

Посуђе од керамике, израђено је од најзаступљенијег материјала у природи, а то је глина, у функцији је исхране и намењено чувању, сервирању и конзумирању хране и течности.

На изложби је приказан историјат лончарског заната. Представљено је 14 врста посуда, а дигитално сви предмети од керамике који се чувају у Народном музеју.

Збирка предмета од керамике формирана је поклонима и откупима.

Керамички предмети коришћени су у градској и сеоској средини током 19 века као и у првој половини 20 века нарочито у сеоским домаћинствима.

Лончарски занат је у Крагујевцу нестао крајем 20 века, када је и последњи занатлија обуставио рад.

Гашењем традиционалних радионица пиротских грнчара, који су израђивали посуде на ножном грнчарском колу, престао је да постоји и читав један свет посуђа који је осликавао начин живота и потребе становништва.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *