Транспонована стварност у “Мостовима Балкана”

У галерији Мостови Балкана отворена је изложба слика редовног професора Факултета примењених уметности у Београду Мирослава Лазовића.

Изложено је 10 слика из циклуса „Транспонована стварност“ које су прошле и ове године рађене техником акрил на платну и уље на платну. Поставка је у градској галерији отворена до 10. марта.

Након Народног музеја, ово је други пут да Мирослав Лазовић излаже своје слике у Крагујевцу.

Изложбену поставку чине слике из последњег циклуса стварања.

Све слике Мирослава Лазовића настале су у доба короне и релативно су великог формата.

Сам уметник каже да је некада радио од фигурације до апстракције, али да је сада изложио само једну фигуративну слику, која чини повезаност са претходним циклусом.

Његов ликовни систем заснива се на синтези индивидуализма и визуелних чињеница.

У његовим сликама провејавају немир и земња, као доминантна осећања човека нашег времена, отуђеног и уплашеног, човека чију патњу Лазовић осећа и боји сликама своје душе, каже Оливера Вуковић испред Уметничког савета.

Кустос Градске галерије Мостови Балкана, Ненад Ристовић каже да изложба цртежа Мирослава Лазовића отвара нову сезону у овом галеријском простору.

Ова изложба је, са још неколико, била планирана у прошлој сезони, али је због ковида 19 одложена.

Мирослав Лазовић је редовни професор Факултета примењених уметности у Београду на предметима Зидно сликарство, Монументално сликарство и Примењено сликарство.

Имао је више изложби у земљи и иностранству, од чега више од 20 самосталних и преко 90 изведених композиција на јавним местима.

Аутор је монументалних мозаика, мурала, живописа, икона и витража и добитник више награда и признања.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *