„Три октобра“ – сећање на невине жртве

Комеморативним скуповима крај спомен-обележја стрељаним грађанима у насељима Илићево, Маршић и Грошница, у Крагујевцу је одржана манифестација „Три октобра“ у знак сећања на невине жртве које су фашисти стрељали 19. октобра 1941. године.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима, представници борачких организација и делегације политичких партија и образовних и установа културе, положили су венце крај спомен-обележја.

Прва масовна стрељања Немци су извршили у околини Крагујевца, 19. октобра 1941. године.

Немачке оружане снаге су тога дана починиле ратни злочин, стрељавши више од 400 цивила српске националности у Илићеву, Маршићу и Грошници, у знак одмазде због претходне акције на горњомилановачком друму, у којој је 10 немачких војника убијено, а 26 рањено.

У Илићеву су пре 78 година Немци стрељали 86-оро мештана овог насеља, старостио од 16 до 50 година. У знак сећања, споменик је подигнут 1954. године.

Истог дана почела је рација у Маршићу. Немци су на стрељање извели 109 особа. Ликвидирали су 103, док је њих шесторо преживело.

Невиним жртвама фашистичког терора се и у овом насељу сваке године одаје почаст, паљењем свећа и полагањем венаца крај спомен обележја, које је подигнуто на месту где су цивили стерљани.

У Грошницу је 19. октобра 1941. године дошло 12 камиона са немачким војницима. Прва група стрељана је на брдашцу Ћава, које се налази уз сами пут, а укупно их је у Грошници страдало 234-оро.

Жртвама је служен парастос, а венце крај спомен обележја страдалима у Илићеву, Маршићу и Грошници положили су потомци стрељаних, представници локалне самоуправе, борачких организација, образовних и установа културе и политичких странака. Пригодан програм извели су ученици крагујевачких основних школа.

Иначе, стрељање житеља Илићева, Маршића и Грошнице 19. октобра био је само увид у незапамћен злочин Немаца који се наставио наредних дана.

Већ сутрадан, 20. октобра, стрељане су две групе од по 60 цивила српске и јеврејске националности, да би 21. октобра 1941. године Немци у Шумарицама стрељали неколико хиљада људи.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.