У Шумадији под пшеницом 20 хиљада хектара

Оптималан рок за почетак јесење сетве пшенице је од 5. до 25. октобра, мада ће зависити од временских услова.

У Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Крагујевцу саветују пољопривредницима да обавезно користе декларисано семе.

Процењује се да ће у Шумадији бити посејана пшеница на око 20 хиљада хектара.

Поред агротехничких мера и временски услови имају велики утицај на принос. Предуслови за успешну сетву су основна обрада и предсетвена припрема.

У овом тренутку нису најповољнији услови, јер је земљиште још увек суво, оцењују стручњаци за ратарство и додају да велика киша која је недавно пала није била довољна.

Свако одлагање са сетвом у оптималном року, носи са собом и ризике, па је најбољи рок за почетак јесење сетве пшенице од 5. до 25. октобра.

На основу ранијих искустава, стручњаци закључују да треба користити сортно, чисто семе, јер се повећањем приноса, оправдавају мало већа новчана улагања у сортно семе.

Ратари треба да користе сертификовано семе са декларацијама, а не сопствено настало у домаћој радиности, препоручују саветодавци за ратарство.

Иначе, у Шумадијском округу планирано је да се пшеница посеје на око 20 хиљада хектара.

Извештава новинар РТК Зорица Савић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “У Шумадији под пшеницом 20 хиљада хектара”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *