У Крагујевцу 16.417 незапослених особа

Према подацима Националне службе за запошљавање, на територији Шумадијског управног округа, закључно са последњим даном септембра, званично је регистровано 25.729 незапослених, што је за око 500 мање у односу на исти период прошле године.

Од укупног броја незапослених, њих 16.417 је из Крагујевца.

На тржишту рада Шумадијског управног округа у последњих годину дана није дошло до значајнијих промена у броју незапослених, показују подаци Националне службе за запошљавање.

Међу званично регистрованим особама без посла најбројније су оне са трећим, четвртим и петим степеном стручне спреме, као и незапослени без занимања.

И даље су најтраженија занатска занимања – бравари, заваривачи, оператери на ЦНЦ машинама.

Посла има и за дипломиране економисте и правнике, док је, за разлику од ранијих година, због епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом и мера забране које су на снази, мања потражња за конобарима и туристичким техничарима.

Национална служба помаже послодавцима да одаберу одговарајуће кандидате за одређене позиције и организује низ различитих обука за незапослене, како би им помогла да лакше дођу до посла.

Млади до 30 година старости са евиденције Националне службе за запошљавање имају могућност да, у оквиру програма „Моја прва плата“, аплицирају за неку од понуђених радних позиција.

Уколико послодавац одабере баш њих, очекује их оспособљавање за рад у трајању од девет месеци, током којег ће примати месечну новчану накнаду у износу од 20.000, односно 24.000 динара у зависности од тога да ли имају диплому средње школе или факултета.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *