У Крагујевцу направљена три прототипа алтернативног респиратора

Тим стручњака Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и Институт за материјале и заваривање „Мајнд Групе“ у Србији, направили су три прототипа нових алтернативних респиратора.

Идеја је да се у што краћем времену направе једноставни, преносиви уређаји, који могу да пруже помоћ великом броју болесника.

Због сузбијања ефеката вируса корона у Србији, много је оних који су почели да праве заштитна одела, нове врсте маски, кабине за дезинфекцију на јавним местима.

Захваљујући тиму стручњака Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и Института за материјале и заваривање „Мајнд групе“ у Србији, направљена су три прототипа нових респиратора.

Уређај који може да спасе живот – алтернативни респиратор – снабдева пацијенте кисеоником и на основу унетих параметара, механички амбулантни балон ради самостално.

У кратком року крагујевачки стручњаци осмислили су једноставан, преносиви уређај који може да пружи помоћ великом броју болесника.

На тај начин би се растеретили болнички респиратори неопходни за негу пацијената са тежом клиничком сликом.

Овај алтернативни уређај је решење за болеснике са блажим симптомима.

Нови респиратори направљени у Крагујевцу, уз консултацију са лекарима, могу одмах да се ставе у функцију.

Ови стручњаци кажу да би са већим бројем 3-Д штампача свакодневно могли да ураде серију јефтиних, а ефикасних уређаја, неопходних здравству.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *