У Крагујевцу обележено 110 година од Кумановске битке

Удружење ветерана 72. специјалне бригаде организовало је у Крагујевцу трибину поводом 110 година од Кумановске битке.

Годишњица од прве српске победе у Првом балканском рату се осим у Македонији обележава и у Србији уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Кумановска битка вођена је 23. и 24. октобра 1912. године између српске и турске војске.

Храброст војника и официра Прве српске армије резултирала је првом српском победом у Првом бакланском рату након чега се турска војска повукла ка Скопљу, Штипу и Велесу.

Ова битка је и званично означила скори крај турске владавине на Балкану.

Жеља чланова Удружења ветерана 72. специјалне бригаде је да трибинама покажу величину српског народа и војске у том периоду.

Велик број посетилаца на трибини међу којима су били и ученици средњих школа из Крагујевца показао је да данашње генерације на заборављају храброст предака који су се борили за слободу Србије.

Поред историјских чињеница на трибини је било речи и о споменику који је подигнут у знак сећања на Кумановсу битку на Зебрњаку који су бугарски четници и фашисти срушили почетком Другог светског рата.

Подсећање на Кумановску битку била је прилика да се покрене иницијатива за обнову овог споменика.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *