У Крагујевцу отворена Регионална цитолошка лабораторија

Уз подршку локалне самоуправе, Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ помогао је отварање Регионалне цитолошке лабораторије у Крагујевцу и тиме значајно ојачао капацитете здравственог система.

Лабораторија ће радити за подручја Шумадијског и Поморавског упавног округа и омогућиће скрининг за 50 хиљада жена на годишњем нивоу.

Цитолошка лабораторија отвара се у недељи кампање за рано откривање рака на грлићу материце.

Регионална цитолошка лабораторија смештена је у здравственој станици број 4 крагујевачког Дома здравља.

Њено отварање и опремање обезбеђено је захваљујући сарадњи града Крагујевца, Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ и мрежи институција јавног здравља на територији града Крагујевца.

Поред представника 14 домова здравља са подручја Шумадије и Поморавља,свечаном облежавању почетка рада, присуствовала је и директорка Института за јавно здравље Србије.

Цитолошка лабораторија у Дому здравља биће од пресудног значаја за рано откривање потенцијалних карцинома грлића материце.

Ресурси су обезбеђени, односно купљени су неопходни медицински апарати у вредности око 4 хиљаде евра, додатно је обучено особље лекара.

У циљу превенције рака грлића материце,а и складу са Националном статегијом и Уредбом министарства здравља, планирано је отварање 15 Регионалних цитолабораторија у Србији.

Дом здравља Крагујевац, је међу првима отворио Регионалну цитолошку лабораторију.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *