У Крагујевцу подигнута старосна граница за вантелесну оплодњу

У Србији је старосна граница жена за остваривање права на процес вантелесне оплодње подигнута са 43 на 45 година, док је град Крагујевац и пре одлуке Владе Србије „подигао“ ту лествицу, померањем „границе“ са 45 на 47 година старости.

Влада Републике Србије усвојила је измењену Уредбу о плану здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања у Републици Србији за 2022. годину, којом ће бити омогућена вантелесна оплодња женама старости до 45 година, уместо до 43, као што је било до сада.

Град Крагујевац је горњу старосну границу за остваривање финансијске померио на 47 година.

За процес вантелесне оплодње потпомогнут финансијским срествима из градског буџета, у овој години, до сада се пријавило седам парова.

Што се дужине пребивалишта оба партнера тиче, она је смањена са три на једну годину.

Оваквим видом помоћи остварује се и један од задатака популационе политике – решавање проблема неплодности у нашој земљи.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *