У Крагујевцу потписан споразум о социјалној инклузији Рома

У Крагујевцу је потписан Споразум о спровођењу пројекта „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Републици Србији 2023-2026“.

У присуству министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислава Жигманова, Споразум су потписали представници седам изабраних партнерских јединица локалних самоуправа.

Стратегија за социјалну инклузију Рома за период од 2022. до 2030. године односи се на остваривање равнорпавности, потпуну интеграцију у друштво, унапређење друштвеног положаја, образовање, социјалну заштиту, услове становања рањивих група у Републици Србији.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је нагласио да је Крагујевац учинио велики корак када је у питању инклузија припадника ромске популације и других социјално осетљивих група у локалну заједницу.

Крагујевац је и у претходном пројектном циклусу који је трајао три године био један од једанаест градова који је сарађивао са Екуманском хуманитарном организацијом и развијао пројектне активности.

Пројекат „Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Републици Србији 2023-2026“ финансира швајцарска организација ХЕКС-ЕПЕР, а спроводи Екуманска хуманитарна организација у партнеству са седам јединица локланих самоуправа.

На састанку је наглашено да је неопходно да се добра пракса и искуство Крагујевца пренесу на друге локалне заједнице како би пројекат био успешно реализован у целој Србији.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *