У Крагујевцу повећана потрошња воде

Тропске температуре ваздуха условиле су повећану потрошњу воде, тврде у Јавно комуналном предузећу Водовод и канализација.

За разлику од других градова у Србији у којима је угрожено водоснабдевање, па су локалне самоуправе набавиле цистерне са којих се грађани снабдевају водом, акумулације о којима брине град Крагујевац су пуне.

Грађани немају разлога за бригу јер ће водоснабдевање бити уредно а вода коју конзумирају је бактериолошки и хемијски исправна.

У Водоводу апелују на рационалну потрошњу како би се сачували природни ресурси. То је и начин да се оствари економска уштеда за три акумулације где се производи пијаћа вода.

У односу на ранији период, потрошња воде је увећана за 10 одсто. У данима викенада када је жива у термометру била преко 35 степени грађани су остварили утрошак воде од 690 литара у секунди, наводе у Јавно комуналном предузећу Водовод и канализација.

Уобичајена потрошња воде је 630 литара у секунди што износи 60 милиона литара воде дневно.

Здравом пијаћом водом из водених акумулација, Гружа, Грошница и из система Морава снабдевају се грађани Крагујевца и околних општина Кнић и Баточина.

Потрошња воде на високим температурама ваздуха је била увећана али то није условило несташицу воде, које има у довољним количинама.

Акумулација Гружа је највћи систем којим газдује ЈКП Водовод и канализација и тренутно је испуњена са 76 одсто воде.

Систем Грошница је испуњен ,96 одсто, што је резултат предходног периода када су обилне падавине испуњавале водосистеме. Надлежни апелују да би вода требало да се рационално користи.

Редовне бактериолошке и хемијске контроле потврђују да је вода на градским чесмама исправна и безбедна за употребу, нагласили су надлежни из Јавно комуналног предузећа Водовод и канализација.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.