У локалној самоуправи оформљен Тим за борбу против трговине људима

Тим за борбу против трговине људима у локалној самоуправи, основан је са циљем реализације активности и мера са највећим степеном приватности и заштите најугроженијих жена, деце и младих.

У складу са Националном стратегијом, локалне самоуправе убудуће имаће законску обавезу да раде на сузбијању овог криминалног дела које представља глобални проблем у свету.

Крагујевац ће 11. и 12. децембра бити домаћин Тимовима из 19 градова Србије на Конференцији о борби против трговине људима.

Трговина људима као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних права ради стицања матерјалне користи.

Ова криминална радња најчешће подразумева сексуално искоришћавање, радну експлоатацију, принудни брак, лажно усвајање деце, принудно просјачење, коришћење људи у оружаним сукобима, трговину органима.

Жртве су особе оба пола различитог профила и узраста, увучене у ланац трговине људима.

Град Крагујевац ће у складу са националном кампањом бити домаћин предстојеће Конференције на којој ће учествовати 19 лолалних самоуправа како би се на најбољи начин покренуо низ активности у циљу спречавања трговине људима.

Градска организација Црвеног крста спровела је 2006.године пројекат који се односио на борбу против трговине људима.

Захваљујући вишедеценијском искуству, предствници Црвеног крста биће у локалном Тиму за борбу против трговине људима.

У Канцеларији за ромска питања, која ради на нивоу локалне самоуправе, оцењују да је Национални акциони план у борби против трговине људима, добра прилика да се ромска популација као једна од рањивих социјалних група заштити и едукује од бројних опасности.

Национални савет је кроз Локални акциони план издвојио две и по хиљаде долара за финансирање пропагандног материјала који ће бити штампан под слоганом „Србија против трговине људима, Србија земља слободних људи“.

У промоцији и активностима учествоваће представници медицинских установа, Школске и Полицијске управе, Више јавно тужилаштво.

Пројектом ће кординирати ресор за здравствену и социјалну политику града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *