У марту 16,2 међугодишња инфлација

Светска економска криза трајаће до краја 2024. године, прогнозирају економисти који кажу да је у току период смиривања кризе.

Народна банка Србије објавила је да је у марту међугодишња инфлација 16,2 одсто, а 0,9 на месечном нивоу.

У смеру смиривања инфлаторних притисака деловаће досадашње заоштравање монетарних услова и слабљење ефеката глобалних фактора који су водили раст енергената и хране у протеклом периоду.

После пандемије, која је имала велики утицај на светску економију, прошле године уследила је још једна криза изазвана ратом у Украјини.

Ратни сукоб донео је раст цене енергената и инфлације.

Државе широм света одговориле су рестрикцијама у монетарној политици и другим мерама како би смириле инфлаторне притиске.

Србија је у претходне три године водила политику великог фискалног дефицита, док су додатне тешкоће изазвали проблеми у области енергетике, прекиди у ланцу добављача и раст потражње.

Према подацима Народне банке Србије инфлација је у марту на месечном нивоу износила 0,9 одсто, а међугодишња 16,2 одсто.

Раст цена хране и енергената доприноси две трећине укупној инфлацији.

Економисти кажу да је у току успоравање кризе осим у Кини и Индији чије економије једине у свету бележе раст већи од шест одсто.

Стручњаци прогнозирају да ће актуелна светска криза трајати до краја 2024. године.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *