У наредне три године 30 милиона динара за запошљавање у Крагујевцу?

Град Крагујевац ће код Националне службе за запошљавање конкурисати са пет мера активне политике запошљавања.

Планирано је да из градске касе за ове програме, у периоду од 2021. до 2023. године буде издвојено укупно 30 милиона динара – девет милиона у овој, 10 милиона у 2022. и 11 милиона динара у 2023. години.

Тренд смањења незапослености у Крагујевцу наставио се у прошлој години и са 16.083 особе на тржишту рада износи 12,7 одсто.

У 2019. ова стопа је износила 13,6, што је смањење за 0,9 процената.

Смањен је број незапослених жена који је прошле године први пут пао испод 10.000, смањује се број незапослених међу осетљивим и теже запошљивим особама, а на тржишту рада је највише оних са средњом стручном спермом.

У периоду од 2021. до 2023. године град Крагујевац ће код Националне службе за запошљавање конкурисати за јавне радове за 15 особа са инвалидитетом, субвенције за запошљавање 25 теже запошљивих, субвенције за самозапошљавање 28 незапослених, програм за два приправника са високим нивоом квалификација и програм за три приправника са средњим нивоом квалификација.

Циљ је да се број незапослених међу осетљивим и теже запошљивим категоријама смањи.

На тржишту рада највише се оних са средњом стручном спремом.

Укупан буџет за трогодишње мере активне политике запошљавања је близу 55 милиона динара, од чега је учешће града Крагујевца 55, а Националне службе запошљавања 45 процената.

Предлог Локалног акционог плана запошљавања града Крагујевца за трогодишњи период, који је разматрао Градски савет за запошљавање, наћи ће се пред одборницима Скупштине града.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *