У Шумадији два регистрована случаја грознице Западног Нила

У Шумадијском округу регистрована су два случаја грознице Западног Нила, које је пријавио крагујевачки Институт за јавно здравље, а потврдио Институт за јавно здравље др Милан Јовановић Батут.

Грозница Западног Нила је сезонско, вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца.

Већина особа инфицирана вирусом Западног Нила, чак 80% нема никакве симптоме и знаке болести.

Код мањег процента заражених особа симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом.

Међутим, код појединих особа, свега проценат оболелих, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми неуроинвазивног облика болести су главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа.

Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија.

Леталитет је већи код старијих особа, нарочито код особа изнад 80 година живота.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца, као што су употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, избегавање боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, употреба заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, као и избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.