Ускоро нови прописи о безбедности дечјих игралишта

У Министарству привреде у току је израда новог техничког прописа који се односи на безбедност дечјих игралишта.

Предлогом правилника јасно су дефинисани захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на то како би игралишта требало да изгледају и буду опремљена.

Јавна расправа организована је у неколико градова Србије, а нова законска решења наћи ће се у скупштинској проседури почетком јесени.

Поломљене клацкалице и љуљашке, оштећени тобогани, похабана подна облога на дечјим игралиштима, уобичајена је слика широм Србије.

Деца различитог узраста која проводе време на отвореном изложена су бројним опасностима због неисправности реквизита за игру, а неретко се и повређују.

То је један од разлога неопходности доношења правилника о безбедности дечјих игралишта, који је утврдило Министарство привреде.

Дечја игралишта су често на мети вандала, а на њима се често догађају и пожари.

Безбедност деце такође је угрожена јер нема простора за кретање између клацкалица, љуљашки или тобогана.

У Предшколској установи „Нада Наумовић“ кажу да запослени брину о безбедности малишана на игралиштима, која су у поподневним сатима отворена за посете оних који нису добронамерни.

Министарство привреде најављује доношење правилника који ће се односити на уређење дечјих играоница, забавних паркова и спортских терена у циљу веће безбедности деце и младих.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *