Ускоро обука инструктора за рад у сталном бирачком саставу

На недавно одржаној седници, Републичка изборна комисија утврдила је финансијски план за 2020. годину за спровођење предстојећих парламентарних избора.

Финансијским планом утврђено је да ће за обуку 500 инструктора за рад у сталном бирачком саставу бити издвојено 37 милиона динара.

Обука почиње током децембра, једна је од мера за унапређење изборног процеса.

Ова едукација почиње у великим градовима Србије Лесковцу, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

Циљ обуке је да се кроз практичан рад унапреди ниво знања и вештина неопходних за обављање задатака и послова у бирачком одбору, чиме ће се постићи квалитет рада организације за спровођење предстојећих парламентарних избора.

Број инструктора зависиће од броја бирачких места на територији локалних самоуправа.

Обука је неопходна, наводе у Републичкој изборној комисији како би комплетан изборни процес био транспарентан и организован у складу са свим процедурама и законом .

Републичка изборна комисија позвала је све посланичке групе у локалним самоуправама да доставе списак пунолетних потенцијалних чланова у свим јединицама бирачких одбора у сталном саставу.

Обука акценат даје важећим прописима у самом раду бирачког одбора од преузимања изборног матерјала, преко спровођења гласања и попуњавања записника о раду бирачког одбора до утврђивања резултата гласања.

Ко може да иде на обуку утврђено је критеријумима који морају да буду испуњени.

До избора је остало више од четири месеца, тако да је процена да ће обуке бити одржане на време и након расписивања предстојећих парламентарних избора.

На предходним изборима на око 8 хиљада петсто бирачких места у сталном саставау било је укључено 50 хиљада људи.

Ове године обука ће бити организована за 500 инструктора за рад у сталном саставу бирачких одбора за коју је издвојено 37 милиона динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *