Ускоро отварање легата Николе Коке Јанковића

Крагујевац ће ускоро добити легат академика Николе Коке Јанковића, чије се отварање очекује почетком 2018 године.

На око 650 квадратних метара биће смештена богата заоставштина уметника и почасног доктора крагујевачког Универзитета, коју је за живота Никола Јанковић завештао родном Крагујевцу. Ауторским правима располаже Универзитет.

Средства за изградњу овог јединственог легата обезбедили су Министарство привреде и Град Крагујевац .

Рођени Крагујевчанин који је већи део живота провео у Београду академик, Никола Кока Јанковић никада није прекидао везу са родним градом.

Још за живота изразио је жељу да многобројни вајарски радови буду смештени у легату, у коме ће своје место наћи и бројни поклони који је добијао током богате уметничке каријере.

У пространом објекту на око 650 метара квадратних, између осталог, један део представљаће и реплика радног простора са намештајем и предметима који су припадали уметнику.

Породица чувеног академика Коке Јанковића предала је граду Крагујевцу после његове смрти комплетан опус настао током дугогодишњег стваралаштва.

Вредна уметничка заостзавштина биће пажљиво распоређена у изложбеном простору и у депоу. Академик Јанковић био је веома активан и у Српској академији наука и уметности, па ће сарадници ове националне институције радити у канцеларијском простору новосаграђеног легата.

Изградња легата почела је 2011 године. Аутентичан објекат, по жењи академика Николе Јанковића пројектовао је архитекта Зоран Гагић.

Радови се приводе крају, а свечано отварање очекује се почетком 2018 године. У заоставштини академика Јанковића је и велики број књига које ће бити поклоњене универзитетској библиотеци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *