Успешна година у одбрани од града

Радарски центар „Бешњаја“ обавља надзор над 280 хиљада хектара.

Сезона одбране од града завршена је 15. октобра, а ова година је, када је реч о одбрани од града и потрошњи противградних ракета, на нивоу десетогодишњег просека, наводе у радарском центру Шумадије.

Збележене су мање штете услед градоносних облака, а наредне године сваки стрелац на подручју града Крагујевца добиће седам ракета више у односу на прошлу сезону које ће бити подељене у априлу наредне године.

Подручје града Крагујевца на коме се налази преко 60 месних заједница, општине Баточина, Кнић и Лапово су под надзором Радарског центра на Бешњаји.

У Шумадијском округу предходне сезоне највећи број ракета испаљен је на територији западног Рудника, а највише посла у испаљивању противградних ракета имали су стрелци у подножју Букуље.

За наредну сезону остало је још 210 ракета које ће бити подељене током априла идуће године. Ове године, стрелци су се добро организовали. Деловали су на време, па није било велике штете.

Стрелци који су ангажовани на противградним станицама примају скромну новчану накнаду за посао који обављају. То су, углавном, старији грађани који више нису у могућности да раде на одбрани од града.

У наредном периоду планирана је аутоматска одбрана од града којом ће се управљати из радарских центара.

Ове сезоне на територији коју надзире Радарски центар „Бешњаја“ испаљено је близу 900 противградних ракета.

Активним и ревносним деловањем стрелаца, од градоносних облака спасена је имовина бројних домаћинстава у Шумадији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *