Усвојен буџет града Крагујевца за 2018. годину

Одборници локалног парламента, након двоипочасовне расправе, усвојили су Предлог одлуке о буџету града Крагујевца за 2018. годину.

За буџет је гласало 57 одборника, док је 17 било против. Одлуком већине, град ће преузети оснивачка права над Рукометним клубом Раднички, а из градске касе биће финансиран превоз у јавном саобраћају деце из припремног предшколског програма, ученика и запослених у основним и средњим школама.

На данашњој седници изгласана је и одлука о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, као и Локални антикорупцијски план.

Буџет града Крагујевца за 2018, у износу нешто мањем од 6,7 милијарди динара, први је реално планиран буџет у последњих десет година, рекао је Игор Митровић, члан Градског већа за имовину и финансије, образлажући предлог ове одлуке.

Како је навео, реч је о развојном буџету, којим су, између осталог, планирана средства за изградњу мостова у Лужницама и Маслошеву, реконструкцију старог каменог моста, затим за адаптацију вртића „Бамби“, завршетак изградње фискултурних сала у школама „Живадинка Дивац“ и „Милутин и Драгиња Тодоровић“, као и за адаптацију школа у Страгарима и Чумићу.

Предвиђен је и новац за реконструкцију куће Ђуре Јакшића, Друге техничке и школе „Драгиша Луковић Шпанац“ и адаптацију кошаркашког игралишта у Великом парку.

Издвојена су и средства за експропријацију земљишта у Собовици, где ће бити играђена нова индустријска зона.

Представници опозиције, са друге стране, сматрају да буџет града Крагујевца за наредну годину нема ни социјални ни развојни карактер.

Изостала је подршка предузетништву, а недовољна су и средства за развој села и подстицај пољопривреде.

Мишљења су да ће овако планиран буџет довести до комуналног колапса, јер, како наводе, нису предвиђена средства за санацију улица, одржавање хигијене, зелених површина и јавне расвете.

Одговарајући на критике опозиције, градоначеник Радомир Николић је нагласио да комунални сектор није у кризи и да до тога неће доћи.

Он је додао да су превазиђени проблеми због којих је дошло до промене власти у граду. Николић је подсетио на резултате рада владајуће коалиције у протеклом периоду и као најзначајније навео угалања у школске објекте, редовно измиривање свих обавеза и смањење броја незапослених у граду.

На седници је усвојен и предлог Кадровског плана запослених у градским управама, стручним службама и посебним организацијама града Крагујевца за 2018. годину, затим предлог одлуке о начину утврђивања доприноса за уређивање грађевиснког земљишта, а изгласан је и Локални антикорупцијски план.

Одлуком већине, за директора Градске агенције за саобраћај именован је Душан Обрадовић, политиколог из Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић

One thought on “Усвојен буџет града Крагујевца за 2018. годину”

  1. Svaka vam čast na razvojnom budžetu za narednu godinu. Ja sam mogao bar jedan od ta dva mosta da izgradim iz svojih sredstava, da vi ne trošite iz budžeta. Tako bi vaš budžet bio još razvojniji i naš grad bi procvetao u narednoj godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *