Већа туристичка посета у Крагујевцу

Крагујевац из године у годину бележи све већу посећеност домаћих и страних гостију. За девет месеци ове године забележено је чак осам и по хиљада ноћења више него у истом периоду 2016.

Значајан број гостију и ноћења бележе и домаћинства која се баве сеоским туризмом, код којих је евидентирано повећање од 30 одсто.

Занимљиво је да Градска туристичка инспекција није забележила неправилности када је у питању плаћање боравишне таксе.

Туристи најчешће посећују Музеј „21. октобар“ и Спомен парк Шумарице, али и историјске комплексе у центру града, музеје и галерије, а већи број гостију евидентира се и током музичке манифестације „Арсеналфест“.

Двадесет хиљада домаћих гостију и око 16 и по хиљада страних, остварило је више од 75 хиљада ноћења у граду, што је за 8 и по хиљада више него прошле године.

Сваки власник објекта који се бави угоститељском делатношћу која укључује смештај и преноћиште у обавези је да води Књигу гостију.

Ако сарађује са Градском туристичком организацијом, на основу Уговора мора њима да пријави госте. Боравишна такса је најнижа у региону и износи свега 70 динара по дану.

Туристи се задржавају у просеку два дана у граду. Више дана остају у сеоским домаћинствима која се баве туризмом, где је број ноћења већи за готово 30 одсто.

Када се све сабере, односно остварена ноћења претворе у боравишну таксу, у градску касу се слило више од пет милиона динара.

Наредних дана Градски туристички инспектори контролисаће минимално техничке услове хотела, апартмана, и објеката за издавање, да ли одржавају ниво услуге, за које имају две, три или више звездица.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *