Велики род јабука оборио цену овог воћа

У околини Тополе, у селима Винча, Пласковац, Блазнава, Шаторња и Божурња овогодишњи род јабука премашио је сва очекивања воћара.

Јабуке су три пута више родиле у односу на предходне године али је велика понуда овог воћа на тржишту условила веома ниску откупну цену.

Конзумна јабука прве класе продаје се по цени од 20 динара по килограму на велико, док се јабука ниског квалитета која се откупљује за индустријску производњу продаје по цени од свега 3 динара за килограм.

Откуп јабука за инострано тржиште, углавном за Руску федерацију ове године је изостао, јер у Шумадији није било јабука прве екстра класе.

Према подацима Међународне организације за пољипривреду и исхрану у светској производњи континенталног воћа јабука заузима прво место са годишњом производњом од 65 миона тона.

У Србији има регистрованих осам хиљада произвођача овог воћа а наша земља остварује производњу јабука од 300 хиљада тона годишње што по глави становника износи 25 килограма.

Највећи произвођачи јабука у Европи су Пољска, Италија и Немачка а Топола заузима значајно место на мапи Србије када је реч о производњи јабука.

Овогодишњи род је одличан али су воћари незадовољни због ниске цене откупа.

Најзаступљеније сорте јабука које се узгајају у воћњацима око Тополе припадају увозном сотименту јабука из Аустралије и Америке а то су “Златни делишес”, “Ајдаред”, “Грени смит”, “Гала” и “Јонатан”.

Старе аутохтоне сорте “Кожаре”, “Колачаре”, “Будимке” и “Петроваче” се врло ретко гаје.

У историји људске цивилизације јабука је воће које се највише помиње. Гаји се од раног каменог доба.

Има различита симболична значења. У хришћанству је симбола греха, у грчкој митологији је семе раздора.

Израз загризао јабуку подразумева велики и обиман посао.

У нашој народној традицији јабука је симбол лепоте и здравља а изреку “Једна јабука дневно и лекар вам није потребан” не би требало проверавати.

Познато је да јабука представља изузетно здраво воће јер садржи витамине и минерале од кога се праве посластице, сокови, џемови, чајеви.

Јабука је неизоставни део свакодневне куповине како на пијацама тако и у великим трговинским ланцима.

Ниској цени се највише радују љубитељи овог воћа, односно купци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *