Више од 20 иновативних експеримената средњошколаца представљено на ФЕЛИКС-у

Овогодишње такмичење из области физике, електронике, информатике и експеримената „Феликс“ окупило је више од 20 тимова ученика средњих школа из Србије који су стручном жирију представили своје пројектне задатке.

Такмичење је било подељено у две категорије: Иновативни експерименти из физике и електронике и Роботика и вештачка интелигенција, а домаћин је и ове године био Институт за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Да наши средњошколци иду у корак са својим вршњацима у свету када је наука у питању потврђује и такмичење Феликс које је одржано на Природно-математичком факултету у Крагујевцу.

Нишки средњошколци, сестра и брат, Александра и Вељко Алексић, који су раније направили робота за дезинфекцију просторија УВ лампама, сада су представили ново иновативно решење.

Сви ученици су били груписани у тимове.

Сваки тим чини до три ђака који води њихов предметни наставник. Средњу школу у Свилајнцу је на овогодишњем такмичењу представио Михајло Динић.

Кандидатима који због актуелне епидемиолошке ситуације нису били у могућности да дођу на ПМФ, омогућено је да своје радове представе преко зум платформе.

Иницијатор овог такмичења средњошколаца је Институт за физику крагујевачког Природно-математичког факултета.

Према речима организатора, циљ је развој и унапређивање занања из физике, електронике и информатике, кроз практичну реализацију пројектних задатака.

Пројекте је оцењивала трочлана комисија састављена од професора крагујевачког Природно-математичког факултета.

Свим учесницима су додељене дипломе, док су тимовима најбоље оцењених радова уручене награде.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *