Влашке народне песме у извођењу Абрашевића

Оркестар Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ сваке године Крагујевчане води на „путовање“ кроз Србију, музиком и песмом која је карактеристична за одређени крај.

Овог пута су на репертоару, у Позоришту за децу, биле влашке традиционалне песме.

Влашке песме, које потичу са врела реке Млаве и подножја Хомољских планина, карактеристичне су по брзом ритму, а већина која се пева на влашком је управо специфична због језика, који је према декларацији Националног савета влашке националне мањине у Републици Србији довољно јединствен да се сматра матерњим језиком Влаха.

Они који у влашким песмама уживају, као и они који никада до сада нису слушали песме на влашком језику, били су у прилици да то учине у дечијем позоришту.

Концертом Великог народног оркестра вокалних солиста Центра „Абрашевић“ обухваћене су познате и оне мање познате песме из Тимочке Крајине.

Завршни годишњи концерт фолклорних ансамбала Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ традиционално се одржава у децембру, а следеће музичко путовање кроз Србију водиће посетиоце кроз Санџак.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *