Рукописни архив Оскара Давича у Народној библиотеци

Поводом 110 година од рођења и 30 година од смрти књижевника Оскара Давича, у Народној библиотеци Вук Караџић отворена је изложба рукописа, фотографија, писама и приватних докумената овог великог српског писца.

Аутор изложбе је Соња Букун Ђинић.

Књижевни, рукописни архив Оскара Давича чува се у завичајном одељењу Библиотеке шабачке.

Рукописе су доставили чланови Давичове породице, крајем седамдесетих година.

Саборни књижевни архив Осакара Давича, садржи рукописе седам романа, есејистичко дело „Ритуали изумирања језика“, као и више од 300 есеја и записа његове полемике о идеолошком контексту.

Посебне збирке су фотографије, позивнице, писма великих писаца попут Меше Селимовића, Добрице Ћосића, као и породичних и пословних докумената.

Оскар Давичо се 30 година након смрти и даље у круговима књижевника сматра непомирљивим модернистом, а према речима директора Библиотеке у Крагујевцу Мирка Демића, време за неке Давичове романе тек долази, јер ће их препознати млађа читалачка публика.

Изложба рукописног архива Оскара Давича, за посетиоце је отворена две недеље, након чега се сели у Шабац.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *