Враћање достојанства занимању професора заједничка одговорност

Поводом обележавања Међународног дана француског језика, амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, у обраћању професорима Прве крагујевачке гимназије,

истакао је као заједничку одговорност враћање достојанства занимању професора, а посебно професорима француског језика, који је, у не тако далекој прошлости био дипломатски језик и обавезан предмет у српским школама.

Пријему поводом обележавања Међународног дана професора француског језика, присуствовали су поред наставника и ученика Прве крагујевачке гимназије, и аташе за културу француског језика Франк Идинга, као и представници Удружења професора француског језика Србије.

Француски језик је по заступљености пети језик у свету после мандаринског, енглеског, шпанског и арапског, а на другом месту после енглеског, као језика који се у свету изучава као страни језик, рекао је амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Више од 50 милиона људи, са свих пет континената, учи француски као страни језик, а више од 80 милиона учи на француском језику.

Поводом Међународног дана професора француског језика Удружење професора француског језика Србије припремило је три активности.

Прва се односи на педагошки конкурс за професоре француског, који раде у основним и средњим школама у Србији.

У Првој крагујевачкој гимназији наставници француског језика са својим ученицима постижу значајне резултате на такмичењима у познавању језика, Франкофоној песми и на испитима школског Делфа.

Недавно је потписан и Протокол о сарадњи између Француске школе у Београду и Прве крагујевачке гимназије.

Француски језик и књижевност изучава се на четири српска Универзитета и то у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, на нивоу основних, мастер и докторских студија.

Француски језик заузима треће место у школском систему Србије после енглеског и немачког.

И Француски институт Србије бави се промоцијом француског језика у основним школама кроз радионице “Бирам француски” и “Волим француски”.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *