Време је за новогодишње украсе

Предстојеће новогодишње и божићне празнике прати и обичај украшавања домова. Кићење јелке, постављање украса и светлећих лампица, као и декорисање прозора и дворишта све се више одомаћује код Крагујевчана.

Међутим, цене новогодишњих украса у Србији, које често досежу и до неколико хиљада динара спречавају грађане да украсе домове у празничном духу и по модерном укусу.

Празнички дух може се осетити на сваком кораку, а права чаролија започиње у дому сваке породице и то на новогодишњој јелци.

Било да је природна или пластична, весела и раздрагана, свакако јој треба надахнути сопствени укус и стил. Неизоставни симболи Нове године су сјајни украси.

Да ли ће и овај празник заблистати у домовима наших суграђана сјајем нових и модерних украса и да ли преостаје новца за ову куповину, питали смо Крагујевчане.

Цене украса варирају. У зависности од тога, да ли су за јелку или прозор, врата, зграду или трпезаријске столове, крећу се од 150 до 1000 динара. Улични продавци побринули су се за добру понуду.

Најомиљенији српски трговински центри, познатији – Кинези имају све, па тако и украсе. За неколико хиљада динара можете да окитите цео стан.

Цене јелке, код кинеских продаваца крећу се од 200 до 4000 динара.

Традиција кићења јелке у Србији датира још из претходних векова, када се украшавало божићно дрво.

Један од омиљених породичних обичаја коме се највише радују деца и данас се не изоставља, без обзира на располагање у кућном буџету.

Довитљиве домаћице и ове зиме традиционално, уклопиће рачуницу и чаролију како би предстојећи празници у кућној атмосфери били што пријатнији.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *