Врсни уметници хармонике 27. пут у Крагујевцу

Традиционални 27. Међународни фестивал уметника хармонике биће одржан у Крагујевцу од 15. до 23. новембра.

Манифестација спада у ред највећих фестивала класичне музике за хармонику, јединствених по програму у овом делу Европе.

Током фестивала учесници на концертима у сали Прве крагујевачке гимназије имају могућност да се упознају са достигнућима крагујевачке школе за хармонику и акордеонистима који су постигли завидне резултате на највећим светским такмичењима.

Покровитељ манифестације која ће у Крагујевац довести извођаче из Русије, Шпаније,Пољске је град Крагујевац.

Фестивал уметника хармонике установљен 1988. године достигао је пуних тридесет година непрекидне организације.

У то време професор Радомир Томић почео је да формира крагујевачку школу хармонике.

Почели су као Летња школа хармонике у жељи да ученицима обогате рад концертима признатих светских уметника.

Тако се родила идеја за фестивал, на коме данас, мењајући концепт током година, наступају победници свих највећих такмичења: Светски трофеј, Светски куп, такмичења у Немачкој, Италији, Шпанији, Москви.

Победници ових такмичења са задовољством долазе у Крагујевац, имајући у виду традицију и углед који овај фестивал има Традиционално у сали Прве крагујевачке гимназије програми који доприносе афирмацији класичне хармонике.

Окупља највећа имена светских такмичења хармоникаша који изграђују разнолик културни садржај и обогаћују међународну сарадњу.

Током наредних седам дана пред публиком наступају: Крагујевачки академски хор акордеониста, Марија Зубименди де Ла Хоз из Шпаније, Давид Риц из Пољске, Никита Власов, Владимир Ступњиков, Артур Адршин и Трио хармоникаша из Русије, Нежа Торкар Словенија.

Сви концерти почињу у 20 часова. Улаз је слободан.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *