„За мене није постојао други избор“ изложба у част Раула Валенберга

Представници Амбасаде Шведске посетили су Музеј “21. октобар“ у коме је отворена изложба под називом „За мене није постојао други избор“ посвећена шведском дипломати Раулу Валенбергу, познатом хуманисти, јер је у Другом светском рату спасио на хиљаде Јевреја од сигурне смрти и прогона.

Изложба је организована у сарадњи са Амбасадом Шведске, Шведским институтом, Академијом Раул Валенберг, Центром за развој културе дечјих права.

Отварању поставке присуствовали су ученици Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ који су неколико пројеката реализовали су уз подршку Амбасаде Шведске.

Име Раула Валенберга златним словима уписано је међу велике светске хуманисте.

Шведски дипломата боравио је у Будимпешти почетком Другог светског рата, а радећи у шведској „мисији“ имао је право да издаје дозволе за рад Јеврејима који су живели у Будимпешти.

У хуманој мисији спасавања Јевреја од сигурне смрти издао је на хиљаде радних дозвола. На отварању изложбе у Музеју 21. октобар присуствовала је делегација Амбасаде Шведеске.

Отварању изложбе присуствовали су и ученици Основне школе „Трећи крагујевачки бараљон“.

Њихове раније пројекте реализовао Центар за развој кутлтуре дечијих права, у помоћ амбасаде Шведске и Шведског културног центар.

У радионицама које су пратили, говорило се о дечијим идолима, узорима, а ту значајно место има Раул Валенберг.

Гости из Амбасаде Шведске и ученици Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ разгледали су сталну музејски поставку и Спомен парк Шумарице.

Крагујевчани ће изложбу посвећену Раулу Вајленбергу моћи да погледају у наредних десетак дана.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *