За санацију пепелишта у Енергетици 3,6 милиона евра

У оквиру пројекта унапређења система даљинског грејања у Крагујевцу, биће решенo и питање одлагања пепела.

За санацију пепелишта у комплексу „Енергетике“, према пројекту Министарства заштите животне средине, биће издвојено 3,6 милиона евра, од укупно 18 милиона, колико ће Европска банка за обнову и развој обезбедити за овај пројекат.

У комплексу крагујевачке „Енергетике“ годинама се одлаже пепео, а адекватан начин за његово уклањање требало би да буде дефинисан другом фазом пројекта унапређења система даљинског грејања у Крагујевцу.

Трајно решење питања пепелишта је замена котлова на угаљ котловима на придодни гас, који је чистије гориво.

У сарадњи са Европском банком за обнову и развој биће израђена Студија утицаја на животну средину, а у плану је да се пепео искористи кроз рециклажу за грађевински материјал или да буде одложен на санитарној депонији.

У замену котлова и санацију пепелишта биће уложено 18 милиона евра.

Осим квалитетнијег грејања за кориснике прикључене на мрежу, резултат пројекта биће и квалитетнији ваздух у граду.

Санацијом пепелишта у значајној мери биће смањено аеро загађње, с обзиром на то да пепео који ветар разноси по граду негативно утиче на животну средину.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *