Закон растерао петарде

Закон о јавном реду и миру, који је на снази од прошле године, предвидео је казне од 50 до 100 хиљада динара за употребу петарди и других пиротехничких средстава на јавним местима.

Ригорозни прописи успели су да растерају уличне продавце, док у овлашћеним радњама кажу да је продаја петарди преполовљена.

Из Полицијске управе апелују на грађане, посебно малолетнике, да током празника поштују прописе и не користе пиротехничка средства на јавним местима како не би дошли у непријатну ситуацију и били изложени непотребном трошку.

Полицијска управа у Крагујевцу апелује на грађане да током предстојећих празника не купују пиротехничка средства од неовлашћених особа и на местима која за то нису предвиђена, као што су пијаце и уличне тезге.

Законом о промету експлозивних средстава изричито је забрањена употреба пиротехнике у затвореном простору и на јавним местима где се окупља већи број особа, као и продаја пиротехничких средстава малолетницима.

Због неправилне употребе пиротехнике може доћи до тежих повреда са трајним последицама по здравље, настанка пожара и експлозија, као и нарушавања јавног реда и мира.

За грађане који прекрше Закон о јавном реду и миру, од прошле године, уведене су ригорозније казне.

Иако је коришћење петарди смањено у овом периоду у односу на претходне године, припадници Полицијске управе активно ће спроводити све мере и активности како би спречили неовлашћену продају и употребу пиротехничких средстава.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *