Заштита виноградарске регије у Шумадији

Активности агро-еколошког управљања виноградима у функцији стратегије очувања крајолика је међународни пројекат у коме Развојни бизнис центар Крагујевац учествује од марта 2020. године, када је пројекат почео да се реализује.

У питању је програм који финансира Европска унија.  Пројекат Ековаинголс је окупио десет партнера и девет придружених чланова из Италије, Словеније, Србије, Грчке и Црне Горе са основном идејом да се заштите виноградарске регије, применом одрживих модела виноградарства.

Развојни бизнис иновациони центар Крагујевац је партнер за имплементацију пројектних активности у Србији, у сарадњи са Удружењем винара Шумадије и општином Топола.

Циљ је да се обезбеди одрживи развој виноградарства и очува животна средина.

Планирано је и посебно истраживање. На основу резултата ће се доћи до стручних података како да агро-еколошка пракса позитивно утиче на развој одрживог виноградарства и очување животне средине.

Током 30 месечног пројекта биће узрађено неколико акционих планова и стратегија.

Неке ће се односити на примену агро–еколошких пракси у виноградарству и очување пејзажа и крајолика.

Уфокусу пројекта у Србији су два винска реона: Шумадију и реон три Мораве, са 13 виногорја у којима је 8620 хектара винограда и 23 хиљаде хектара пољопривредних газдинстава.

Управо на тим површинама анализираће се примена агро–еколошких пракси у Србији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *