Завршна манифестација фестивала „Моје село у причама и песмама“

Завршна манифестација Петог фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу „Моје село у причама и песмама“ одржаће се у понедељак, 5. децембра 2022. године у Спортској хали ОШ „Јулијана Ћатић“ у Страгарима, са почетком у 12 сати.

Победнику овогодишњег конкурса ће том приликом бити додељен велики златник и признање „Велика дародавница села“, док ће најбољима у такмичарским категоријама бити додељена признања „Дародавнице села“, по одлуци жирија који чине: Бранислав Гулан, Биљана Алавања и проф. др Раденко С. Круљ. Ученици и наставници ОШ „Јулијана Ћатић“ и учесници овогодишње фестивалске смотре писане речи о селу припремили су културно-уметнички програм којим ће обогатити ову јединствену културну манифестацију националног карактера.

Фестивал књижевног стваралаштва на селу и о селу у Србији „Моје село у причама и песмама“ је манифестација која универзалном тематиком о вредностима живота на селу окупља људе који воле село, природу и здрав живот, као и људе који се баве књижевним, научним, стручним и другим радом који је везан за село у нашој земљи и дијаспори.

На овогодишњем конкурсу учествовало је 77 аутора из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Немачке са око 200 ауторских остварења међу којима су: песме, приче, романи, студије, монографије, ликовни радови, дечје стваралаштво, записи из дијаспоре.

Пројекат „Моје село у причама и песмама“, као и овогодишњу манифестацију у Страгарима, осмислило је и уз подршку Града је реализује Друштво за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца, које је припремило и објавило два зборника изабраних радова: „Дародавнице села Србије“ и „Духовна лампа светлуца у српском селу“.

Зборнике су приредили проф. др Раденко С. Круљ и др Милутин Матић. У припреми је „Крагујевачко-страгарски зборник 2022“ с насловом „И у селу се пише, пева и сања“ са изабраним ауторским остварењима овогодишње фестивалске смотре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.