Завршни испит за осмаке

Решавањем теста из српског језика почело је полагање мале матуре у основним школама у Србији.

Око 1.800 крагујевачких осмака данас је радило у школама тест из матерњег језика, сутра их очекује тест из математике, док ће у среду решавати комбиновани тест из физике, хемије, биологије, историје и географије.

Иначе малу матуру полаже и 18 особа старијих од 17 година, који су у функционалном образовању одраслих.

Тачно у 9 часова ђаци су почели да раде тест из српског језика у матичним школама које је министрство просвете припремило још у новембру.

У свакој фази предузимане су мере безбедности. На испит су могли само да унесу оловку, гумицу, флашицу воде или чоколадицу, али не и перницу и телефоне. Исти прибор носе и наредна два дана, а лењир се додаје само због теста из матетматике.

За разлику од претходне три генерације матураната, који су на основу успеха из 6, 7. и 8. разреда могле да прикупе укупно 70 поена, и још 30 на тесту, овогодишња уписна политика више вреднује знање који ђаци показују на тесту.

То значи да на основу успеха могу имати максимално 60, док се знање које покажу током три дана полагања вреднује са највише 40 поена. По 13 носе тестови из српског и математике, а комбиновани тест носи 14 бодова.

Прелиминарни резултати мале матуре за сва три предмета биће објављени 22. а коначни 28.јуна.

Након тога, незадовољни ђаци могу да се жале у школи већ сутрадан, од осам до 16 сати, док се жалбе у окружним комисијама решавају 25. јуна у исто време.

Листа жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима предаје се 29. и 30. јуна од 8 до 15 часова.
Распоред ученика по школама биће објављен 8.јула, док је упис ученика у средњу школу у првом уписном кругу планиран за 9. и 10. јул.

Листа жеља са одабраним школама у другом уписном кругу предаје се 9. јула, док 11. јула излази распопред ученика по школама, а за 12. јул, предвиђен је упис ученика у средњу школу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *