Женска одборничка мрежа – активно против насиља

Женска одборничка мрежа Скупштине града, формирана пре двадесет дана у Крагујевцу, активно се укључила у побољшање мера против вршњачког насиља, посебно што се данас, 19. новембра, обележава Светски дан превенције злостављања и занемаривања деце.

Последњих дана сведоци смо вршњачког насиља у Аранђеловцу, али је, на жалост, то појава у сваком граду, па и у Крагујевцу.

Република Србија је усвојила низ докумената на националном нивоу којима се утврђују циљеви, задаци, процедуре и одговорности појединих система и појединаца у процесу заштите деце од злостављања, занемаривања и свих облика искоришћавања.

Побољшати те мере, обавезно пријавити насиље над децом, брзо реаговати и не ћутати, само су део активности које су покренуле чланице Женске одборничке мреже Крагујевца.

У Центрима за социјални рад у Србији, годишње се евидентира око 3.300 деце која су била жртве насиља. Прилика је да се насиље заустави и да се злостављаном детету помогне, јер су последице драматичне.

Свако четврто дете трпи учестало насиље својих вршњака у школи, а две трећине младих је изложено неком ризику од насиља и злоупотребе на интернету.

Данас, када се обележава Светски дан превенције злостављања и занемаривања деце треба се подсетити да „Никакво насиље над децом није оправдано, а свако насиље над децом може се спречити“.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *