Златко освојио сребро на Балканској олимпијади из физике

Ученик другог разреда специјализованог математичког одељења Прве крагујевачке гимназије, Златко Голубовић, освојио је сребрну медаљу на такмичењу из физике, које је одржано у Грчкој.

На овом надметању у знању, учествовала су четворица средњошколаца из Србије – тројица из Ниша, док је Голубовић био једини представник Шумадије.

Након више година планирања и организације, прва Балканска олимпијада из физике одржана је у грчком граду Солуну. Учешће је узело 10 земаља Балкана.

Поред средњошколаца из Србије, такичили су се и ученици из Бугарске, Црне Горе, Грчке, Кипра, Румуније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине.

Четворица представника наше земље, међу којима је и Златко Голубовић из Крагујевца, вратили су се са једном златном и сребрном и две бронзане медаље.

Редовно образовање у специјализованом математичком одељењу Прве крагујевачке гимназије, за Голубовића је у великој мери било довољно за ово такмичење, али је за задатке из физике ипак морао да узима додатне часове.

Поред такмичења, сву учесници Балканијаде имали су прилику да посете културно-историјске знаменитости Солуна, као и да присуствују предавањима еминентних стручњака из области физике.

Такмичари из Србије освојили су друго место у укупном пласману, док је Румунија била апсолутни победник.

Следеће године, Балканијада из физике сели се у Румунију.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *