Бесплатне протезе за старије од 65 година

Пензионери старији од 65 година у Заводу за стоматологију могу да остваре право на бесплатну израду тоталне или парцијално акрилатне протезе.

Да би решили овај здравствени, естетски и хигијенски проблем ослобођени су дугих административних процедура.

Довољно је да у филијали Републичког завода за здравствено и социјално осигурање, попуне захтев и да се са тим документом обрате стоматологу државне стоматолошке амбуланте.

Крагујевачки Завод за стоматологију месечно у просеку уради 100 бесплатних протеза за особе старије од 65 година.

Седамдесет осмогодишњи Живомир Милутиновић пензионер из Крагујевца, долази већ дуже од месец дана у Завод за стоматологију да би му се направила протеза.

Пут до ње није нимало лак јер захтева пуно интервенција и времена. Проблеме са зубима решава већ дуже време и каже да је исхрана односно узимање чврсте хране без зуба отежано.

Живомир Милутиновић трди да је потребан и известан ниво храбрости. Ипак, погодност да се обезбеди протеза бесплатно за овог пензионера је драгоцена за квалитетан живот, али и кућни буџет.

Социјално угрожене категорије становништва, деца и пензионери преко 65 година за ове здравствено естетске захвате, односно уградњу протезе не плаћају надокнаду.

Потребе грађана су велике, с обзиром на број пензионера у Крагујевцу. За сада велико интересовање и захтеве пацијената намирују само два протетичара, који на месечном нивоу израђују око стотину протеза.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

2 thoughts on “Бесплатне протезе за старије од 65 година”

  1. Обратите се локалној филијали Републичког завода за здравствено и социјално осигурање, тамо се попуњава захтев.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *