Процедура за вантелесну оплодњу

У Србији има око 100 хиљада парова који не могу на природан начин да постану родитељи.

На подручју Крагујевца, прошле године 141 пар упућен је на процес вантелесне оплодње. У 2018. години планирано је 180 парова за овај медицински поступак.

Истраживали смо како грађани који желе да се остваре као родитељи, а вантелесна оплодња је једина опција, које анализе треба да ураде и како да прођу администртивне путеве до родитељства.

Како би парови о трошку Фонда за здравствено осигурање ушли у процедуру за ВТО, морају да прате одређене смернице на који их упућује гинеколог и надлежни у Републичком фонду за здравствено и социјално осигурање.

Пре свега тога важно је да кандидати за ВТО о трошку државе испуњавају основне, услове: да жена није старија од 42 године, да је лечење стерилитета било неуспешно, да има очувану функцију јајника, да није рађала и нема живу децу. Такође је битно и да супружници нису превише гојазни, а потребно је и да мушкарац има репродуктивну способност.

Први корак је да се пацијенткиња јави свом гинекологу, који јој даје детаљна упутства за припрему самог поступка. Након одрађених свих анализа пар одлази на првостепену комисију са прикупљеном документацијом у регионалну филијалу Републичког фонда за здравствено осигурање.

Иначе, Републички фонд за здравствено осигурање од краја 2006.године финансира програм вантелесне оплодње. Да би се пар укључио у процес о трошку државе, неопходно је да испуњава прописане услове.

Здравствена установа у најкраћем року обавештава Дирекцију Републичког фонда о датуму пријема супружника на поступак вантелесне оплодње, који подразумева датум првог консултативног прегледа.

Потом, следи процес вантелесне оплодње који може да се уради у току једне календарске године. У највећем броју случајева први покушаји вантелесне оплодље су неуспешни, али то не значи да парови треба да одустану, јер и приватне клинике раде ову медицинску интервенцију коју финансира држава.

Од 1.марта почиње са радом крагујевачки Клинички центар, како је раније најављено почеће да ради поступак вантелсне оплодње.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *