Успешна размена студената медицине са колегама из Словачке, Мађарске и Шведске

Факултет медицинских наука, последњих неколико година, организује успешну размену студената са Мађарском, Словачком и Чешком.

То је добар начин да се размене знање и искуство, што ће посебно бити од користи студентима на постдипломским студијама и академцима који су се определили за научну каријеру.

У Крагујевцу тренутно борави студент докторских студија из Словачке, који се током десетодневног боравка усавршава у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију Института Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Лубомир Лонек има 28 година и на постдипломским студијама је на Институту за испитивање срца Центра за експерименталну медицину словачке Академије наука из Братиславе.

У Крагујевац је дошао у оквиру размене студената, коју Факултет медицинских наука има са колегама из Мађарске, Словачке и Шведске.

Студенти који раде у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију Института Факултета медицинских наука, којом руководи проф. др Владимир Јаковљевић, иначе, декан овог факултета, успешно реализују пројекте који се односе на научно-истраживачки рад академаца који су на постдипломским студијама.

Лонек каже да је искуство које је стекао у Крагујевцу веома драгоцено за његово даље научно истраживање.

Крагујевац је град са богатим културно-историјским наслеђем, па је, током боравка, Лонек обишао бројне знаменитости града.

Размена студената коју организује Факултет медицинских наука има велики значај за ову високообразовну установу, јер се тај метод рада са академцима који се годинама усавршавају у науци, показао као веома успешан у пракси.

Да би студенти били укључени у међународну размену потребно је да имају стручне референце које одређује ментор са којим раде, али и да поседују академско знање енглеског језика односно средњи ниво.

Недавно су се две студенткиње Факултета медицинских наука вратиле из Шведске, а ускоро пут ове скандинавске земље, у оквиру студентске размене, одлазе још два постдипломца.

Истовремено, Крагујевац ће, у наредном периоду, бити домаћин страним студентима који ће гостовати на Факултету медицинских наука крагујевачког Универзитета.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *