Агенција за безбедност саобраћаја на Пољопривредном сајму у Новом Саду

Трактористи су препознати као угрожена категорија учесника у саобраћају, на основу процентуалног учешћа у укупном броју настрадалих у саобраћају.

У току прошле године, у Србији је смртно страдало 45 тракториста. У последње три године у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори живот су изгубиле 164 особе, а повређено је 360 лица. У Србији има преко 400.000 трактора, а преко 100.000 њих нема заштитну кабину или рам. Са циљем смањења последица саобраћајних незгода у којима учествују трактористи, Агенција за безбедност саобраћаја је крајем прошле године расписала јавни позив за бесплатну доделу заштитних рамова. Пројекат израде заштитних рамова финансира Влада Републике Србије, а у ту сврху Министарство грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре определило је 125 милиона динара за производњу преко 4.600 заштитних рамова за најзаступљеније типове трактора. Процедура за добијање бесплатног заштитног рама је максимално поједностављена и подела рамова је у току.

На Пољопривредном сајму у Новом Саду Агенција за безбедност саобраћаја имаће свој штанд и у Аули сајма изложити „преврнут трактор“ са уграђеним заштитним рамом. Циљ поставке „преврнутог трактора“ је да трактористе подсетимо на улогу и значај заштитног рама у случају евентуалне саобраћајне незгоде као и да подсетимо на акцију која је у току, а то је подела бесплатних рамова. Позивамо све власнике трактора без кабине или рама да аплицирају и да уградњом бесплатног рама повећају сопствену безбедност – поручује Бранко Стаматовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја.

На овогодишњем јубиларном пољопривредном сајму, Агенција ће одржати превентивно-едукативну трибину на којој ће бити речи о техничкој исправности трактора, светлосној сигнализацији, као и о значају коришћења заштитног рама. Учесници ће имати прилику да добију тракторске рамове, а у циљу веће безбедности, трактористима ће бити подељене и ретро-рефлектујуће табле за спора возила, ротациона светла и ретро-рефлектујући прслуци, који доприносе њиховој већој видљивости и уочавању од стране осталих учесника у саобраћају. Свакодневно ће бити организоване и превентивно-едукативне активности за остале категорије учеснике у саобраћају. У оквиру дечијег кутка, Пажљивко ће се дружити са најмлађим посетиоцима, а родитељи ће добити корисне савете о безбедној употреби дечијих ауто-седишта. Млади ће имати прилику да испробају пијане наочаре, са старијима ће се разговарати о повећаној пажњи и видљивости за друге учеснике, док ће се возачима двоточкаша скренути пажња на коришћење заштитне опреме и поштовање саобраћајних прописа. За све посетиоце сајма припремљени су промотивно-едукативни материјали и вредни поклони.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *