Индустрија 4.0 у производњи шинских возила

Индустрија 4.0 у производњи шинских возила била је тема 37. панела који је одржан у индустријском комплексу Мајнд груп.

О елементима нове индустријске револуције и њиховим применама у компанијама које послују у саставу овог комплекса говорили су представници Мајнд Групе, професори са факултета Универзитета у Крагујевцу и Београду и градоначелник Никола Дашић.

Индустрија 4.0 је процес нове индустријализације. Реч је о платформи високотехнолошког развоја индустрије који је настао још 2011. године у Немачкој, која је омогућила велики искорак за привреду.

Овој идеји техничко-технолошки и економски изузетно развијене Немачке, касније су се прикључиле и остале земље света, попут Америке и Кине.

Србија је била 38. земља која се укључила, захваљујући напорима акдемске заједнице.

Једна од предности овог концепта је да се за обављање рутинских операција и послова нарочито у ноћним сменама уместо људи анагажују техничко-технолошка помагала, чиме се смањује број шкарт производа који силазе са производних трака.

Индустрију 4.0 караткерише брз интернет, већа аутоматска обрада процеса, и дигитализација, а темељ сваког доброг машинства је спрега знања из машинства, електронике, рачунарства и информатике.

Интересантан је и податак Уједнињених Нација, да количина инфомација коју су наши преци успели да приме и обраде током читавог живота, данашњи човек то чини за само три дана.

Крагујевац има изузетно важан ресурс у овој области – Државни дата центар, захављујући чему је и Оракл дошао у наш град, а ускоро се очекују и друге светске компаније. Посебан сегмент чине млади и образовани људи, без којих овај убрзани процес не би био могућ.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *