Амбасадор Египта посетио Крагујевац

Организација Недеље египатског филма и изложбе архивских докумената која сведочи о дипломатским односима две земље, као и уметничка поставка накита од доба фараона до савременог Египта конкретни су предлози у области културне сарадње, који су договорени на састанку амбасадора Египта у Србији Амра Алгувејлија и делегације града Крагујевца.

Амбасадор Египта позвао је представнике града учествују на Бизнис форуму, који ће 1. октобра окупити представнике великих египатских компанија и привредне коморе.

Први састанак египатског амбасадора и представника града Крагујевца завршен је конкретним предлозима за сарадњу у области привреде, културе, социјалне заштите, а било је речи и по повезивању центра Шумадије са адекватним градом

Концерту је претходио пријем за амбасадора Арапске Републике Египат у Србији Амр Алгувејлија, његове сараднике и представнице Ал Ноур Вал Амал оркестра уприличен у згради Градске управе.

Дугујемо захвалност на иницијативи која је покренута од стране дипломата египатске амбасаде  када је међународни културни дијалог у питању.

Крагујевац је град богатог културно – историјског наслеђа. Данас је привредни, административни, образовни, здравствени, културни и спортски центар централне Србије.

Важан део међународне политике коју спроводи локална самоуправа заснива се на сарадњи и односима у области културе, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и додао да је концерт Ал Ноур Вал Амал оркестра само почетак сарадање.

Ове године навршава се 111 година дипломатских односа између Египта и Србије. Поред Београда желимо да успоставимо односе и са другим градовима а након мог осамнаестомесечног боравка у Србији, желим да представим конкретне предлоге за сарадњу у области привреде, културе, здравства као и међунардоне сарадње, рекао је амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли.

Концертима Ал Ноур Вал Амал оркестра који наступа широм света, желимо да покажемо колико смо постигли у унапређењу особа са инвалидитетом и слабовидих особа.

Говорећи о сарадњи у области привреде амбасадор Алгувејли је и лично позвао представнике града да узму учешћа на Бизнис форуму који ће 1. октобра окупити представнике великих египатских компанија и привредне коморе.

Град Крагујевац и Регионална привредна комора присуствоваће на бизнис форуму, рекао је Радомир Ерић, члан Градског већа задужен за привреду. С обзиром да Крагујевац има инвеститоре из целог света али не и са афричког подручја, Египат као најближа афричка држава би могла да постане партнер у перспективи. Ерић је изразио очекивање да ће се на бизнис форуму успоставити и неки вид привредне сарадње.

У области међународне сарадње, Амабасадор је подсетио на до сада остварене збратимљене односе између египатских и српских градова и да индустријско наслеђе града Крагујевца захтева таквог египатског ”близанца”.

Крагујевац је град добре инфраструктуре и великих могућности за успостављање нових сарадњи, рекао је Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу и истакао да увек стоји на располагању за нове активности и пројекте.

Поред концерта Ал Ноур Вал Амал оркестра, у плану за развијање односа у области културе амбасадор је предложио одржавање Недеље египатског филма и изложбу архивских докумената која сведочи о дипломатским односима двеју земаља као и уметничку изложбу накита од доба фараона до савременог Египта.

У оквиру посете Србији, египатски оркестар Ал Ноур Вал Амал јединствени на свету, наступао је синоћ у Крагујевцу у холу Друге крагујевачке гимназије. Оркестар чине слепе и слабовиде уметнице које на жичаним, дувачким, лименим инструментима и удараљкама без читања нота на Брајевом писму или зависности од палице маестра, изводе западне класичне и орјенталне композије.

Музиком оркестар светлости и наде проноси дивну културу и историју најстарије цивилизације Египта и пирамида, а светску славу ансамбл слабовидих и слепих уметница стекао је на бројним турнејама по свету на којима су делили наду и оптимизам популацији особа са инвалидитетом.

Први концерт одржан је у Каиру 1971. године а први међународни наступ изведен је 1988. године у Бечу. После 30 година оркестар наставља турнеју на пет континената, а Србија је 32 земља коју су музичарке посетиле. Поред Крагујевца и Ужица наступиће у Београду и Новом Саду.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *