Цвет као симбол наставка живота жена жртви породичног насиља

Жене које су изашле из партнерског насиља, а које су привремено биле смештене у крагујевачко Прихватилиште, донеле су данас, поводом 18. маја – Дана сећања на жене, жртве породичног насиља у прихватилиште цвет, као симбол наставка живота. 

У исто време, оне су се потписале и на „Зид опомене“ који је посвећен женама које су изгубиле живот у породичном насиљу.

Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ и Прихватилиште за жртве насиља у породици су, кроз програмске активности “Надини сусрети“ обележили у Крагујевцу Дан сећања на жене, жртве породичног насиља.

Жене које су изашле из партнерског насиља, а које су боравиле у Прихватилишту за жртве, донеле су цвет као симбол наставка живота и потписале се на Зид опомене који је посвећен женама које су изгубиле живот у породичном насиљу.

Мрежа „Жене против насиља“ и Аутономни женски центар су поводом Националног Дана сећања на жене жртве насиља у породици, позвале надлежне институције да правовремено реагују и спрече насиље према женама и фемицид.

Према њиховој евиденцији, у Србији је од почетка године у породично-партнерском насиљу убијено шест жена, а подаци говоре да је у последње две деценије убијено више од 300 жена.

Због тога Министарство правде апелује на надлежне институције да се још интензивније укључе у борбу проти насиља у породици: са друге стране, позивају жртве породичног насиља да и даље имају поверења у институције и пријаве насиље које трпе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *